Veel Hollands bezoek en aardbeving Haiti - Reisverslag uit Puerto Plata, Dominicaanse Republiek van Paul Kluivers - WaarBenJij.nu Veel Hollands bezoek en aardbeving Haiti - Reisverslag uit Puerto Plata, Dominicaanse Republiek van Paul Kluivers - WaarBenJij.nu

Veel Hollands bezoek en aardbeving Haiti

Door: Paul Kluivers

Blijf op de hoogte en volg Paul

31 Januari 2010 | Dominicaanse Republiek, Puerto Plata

PAUL HEEFT TIJDENS EEN DAGJE STRAND MET GLEN EEN NIEUWE VRIEND "JOSE" LEREN KENNEN.
JOSE IS EEN DOMINICAAN DIE 23 JAAR IN DE DOM.REP HEEFT GEWOOND, VERVOLGENS 23 JAAR IN AMERIKA EN IS NU SINDS 3 JAAR WEER TERUG OP DE DOM.REP.
JOSE IS EEN LEUKE VENT EN DE TRES AMIGO'S HEBBEN AL DE NODIGE DINGEN SAMEN GEDAAN WAARONDER EEN DAG PAARDRIJDEN.

Begin oktober was Annemarie uit Waalwijk een weekje bij ons in huis.
Dat betekende voor Maritza veel shoppen……….

PAUL HEEFT WEER EEN VOGELTJE GEVONDEN DIE NA EEN KORTE VERZORGING HERSTELD WAS OM VERVOLGENS OP EIGEN KRACHT WEER VERDER TE KUNNEN GAAN.
Verder kwam hij een koe tegen die een gigantisch groot palmblad midden over zijn rug had liggen.
Het beest kon geen kant meer op……het palmblad lag links en rechts van het dier op de grond en na de nodige hulp kon hij weer verder grazen.

HALF OKTOBER HEEFT PAUL NAAST DE GEWONE WERKZAAMHEDEN VOOR HET BEDRIJF AIR2WATER EEN "TUSSENDOOR" PROJECT AFGEMAAKT.
DIT BESTOND UIT HET OPZETTEN VAN EEN COMPLEET NIEUW BOEKHOUDSCHEMA MET ALLES EROP EN ERAAN.
DITZELFDE PAKKET ZAL GEBRUIKT GAAN WORDEN VOOR HET NIEUWE BEDRIJF NEW JOULE ENERGY INTERNATIONAL.
OF HET NIEUWE BEDRIJF VAN DE GROND GAAT KOMEN IS DE VRAAG OMDAT DE PERSONEN IN DE USA TOEZEGGINGEN HEBBEN GEDAAN DIE ZE TOT OP DIT MOMENT NIET KUNNEN WAARMAKEN.

We hebben een klein poesje gevonden van een paar weken oud.
Na een aantal weken bij ons in huis was ze weer helemaal opgeknapt.
Hierna hebben we haar ondergebracht bij een Dominicaanse vrouw en haar dochter die zelf ook al een kat in huis hadden.

DE PUPPIES VAN DE "STRAATHOND" SARNA ZIJN ALWEER WEG.
WE HEBBEN ZE ONTWORMT EN HELEMAAL VERLOST VAN ALLE VLOOIEN….….EEN DAG LATER WERDEN ZE OPGEHAALT EN BIJ DIVERSE GEZINNEN ONDERGEBRACHT.

ER IS INGEBROKEN IN ONS HUIS.
DE DIEF HEEFT EEN LAPTOP, 2 TELEFOONS, FOTOCAMERA, 2 PAAR LEREN SPORTSCHOENEN, 2 SPIJKERBROEKEN, 3 T-SHIRTS, EEN KORTE BROEK
EN WAT KLEINGELD GESTOLEN.
HIJ IS ZELFS IN DE SLAAPKAMER GEWEEST WAAR HIJ DE TELEFOON VAN HET NACHTKASTJE HEEFT GEHAALD TERWIJL WE LAGEN TE SLAPEN.
GELUKKIG ZIJN WE NIET WAKKER GEWORDEN !!
OOK DE HOND HEEFT NIKS GEHOORD.
VOLGENS ONS EN DE POLITIE HEEFT DEZE PERSOON OP BLOTE VOETEN DOOR HET HUIS GELOPEN.
DE POLITIE ZEGT DAT HET EEN HAITIAAN IS GEWEEST OMDAT ER KLEDING IS MEEGENOMEN EN DIT IETS IS WAT DOMINICAANSE DIEVEN NOOIT DOEN.
VOOR ZOVER WE WETEN IS HIJ DOOR EEN RAAM BINNENGEKOMEN.
WE HEBBEN ALLE RAMEN EXTRA LATEN BEVEILIGEN WAARDOOR HET NU ONMOGELIJK IS VOOR DIEVEN OM NOG BINNEN TE KOMEN.

Jarno, een oud collega van Paul van
Alpha Hypotheken, was met zijn vriendin Petra en hun kindje Tessa 2 weken in Sosua.
We zijn bij ze langsgeweest en hebben een gezellige middag gehad.
Wederzijdse vrienden waren er die dag ook bij dus we hadden dubbel plezier.

PAUL IS EEN AVONDJE WEZEN STAPPEN MET GLEN EN ZIJN JONGSTE ZOON STERLING.
GLEN WILDE AL OM 12 UUR THUIS ZIJN EN PAUL EN STERLING ZIJN DOORGEGEAAN.
ACHTERAF MISSCHIEN NIET ZO VERSTANDIG WANT NA DE NODIGE ALCOHOL VERLOOR STERLING LATER OP DE AVOND ZIJN BLACKBERRY.
EEN GRONDIGE ZOEKTOCHT HAD GEEN EFFECT MEER.

Paul is met Zach, de Engelse eigenaar van de "Adscene" wat een soort witte weekblad is, de 800 meter hoge berg opgelopen, deze berg heet : "Isabel de Torres" waar bovenop de top een kolossaal christusbeeld staat gelijk als in Rio de Janeiro.
Met zijn 15 vierkante kilometer is de berg een van de kleinere beschermde natuurgebieden in het land.
Aan de zeezijde zijn nog de littekens te zien van een aardverschuiving.

De tocht naar boven duurt 2.5 uur en het gaat ook weer 2.5 uur omlaag over een perfect geasfalteerde weg.
De 2e keer verliep anders, ze deden een poging om door wat ruiger gebied de top te bereiken.
Het eerste uur ging goed maar daarna ging het mis en ze belandden midden in de jungle waar ze verdwaalden.
Na de nodige struikel-en glijpartijen vonden ze toch de weg weer terug zonder de top bereikt te hebben.

Paul stond op een gegeven moment ergens in het bos met zijn hoofd tegen een klein omlaag hangend wespennestje en werd gelijk in zijn cocosnoot gestoken.
Onderweg hebben ze wel wat vers fruit zoals grapefruits,avocado's en passievrucht gegeten.
Ook kwamen ze langs een paar dominicanen die bezig waren om honing uit bijennesten te halen.
Dat was wel link want die beesten waren behoorlijk pissig.
Die dominicanen kwamen gelijk met een soort van rookgordijn aan en loodsden de hikers door de rondzwermende bijen heen.
Na wat verse honing gegeten te hebben gingen ze weer verder.

Voorlopig maken beide heren elke woensdag de tocht naar de top van de berg.
Eind januari was er weer zo'n tocht en eentje om niet snel te vergeten.
Op de heenweg gingen ze over vertrouwd terrein maar wel in een stevig tempo.
Op de top aangekomen waren ze dus al redelijk vermoeid.
Bovenaan was Oscar Lopez weer eens te vinden, een dominicaan die al zijn hele leven op de bergtop woont en waar we een poosje geleden kennis mee hebben gemaakt.
Hij kent de berg dus op zijn duimpje en loopt regelmatig dwars door de jungle naar beneden.

Wij gingen dus samen met hem naar beneden en dat hebben we geweten......want die gozer hielt er een razend tempo op na.
Vooral het eerste stuk is zeer steil en op sommige plekken konden we alleen met behulp van naar beneden hangende lianen omlaag glijden en klauteren.
Oscar Lopez stak ook regelmatig wat aarde weg rond de wortels van de bomen zodat we ons ook aan de boomwortels konden vasthouden tijdens het omlaag gaan.
Ook is er ooit een cubaans vliegtuig neergestort waarvan we de resten onderweg zijn tegengekomen.
Een deel van de berg is een natuurreservaat en dat klopt wel want op sommige momenten waanden we ons op de filmset van de film Avatar.
Smalle bergpaadjes met links of rechts een steile afgrond en snelstromende beekjes met watervalletjes waaruit je schoon en heerlijk water kan drinken.

De steile tocht naar beneden duurde 1,5 uur en ondanks het feit dat onze beenspieren redelijk getraind zijn hebben we toch 3 dagen flinke spierpijn gehad.
Zach was erg vermoeid en miste de afslag naar Paul's huis, hij stopte en reed achteruit en zag niet dat er 2 taxibrommers geparkeerd stonden midden op de weg.
Na een luid kabaal en gekraak van ijzer werd dat pas duidelijk.....oeps.
Er stonden dus gelijk 2 boze domincanen hevig te gebaren dat we uit moesten stappen om te komen kijken.
In dit land betekent een ongeluk waar buitenlanders bij betrokken zijn, dat ongeacht wie de schuld eraan heeft, de buitenlander altijd onevenredig veel zal moeten betalen voor alle schade.
Na kort koortsachtig overleg waarin Paul het advies gaf om door te rijden trapte Zach het gaspedaal vol in zodat we zodoende een ellenlange discussie konden vermijden.

Maritza ging eind november voor 5 weken naar nederland om kerst en oud en nieuw te vieren.
Paul is een week later gegaan voor 4 weken omdat zijn beste vriend Danny de eerste week van december op bezoek kwam.
De heren kennen mekaar al vanaf hun vijftiende jaar en ze hebben er een hele leuke week van gemaakt met veel grappen en grollen en ze hebben veel gedaan.
Diverse dagen wezen paardrijden in de bergen en op het strand, de 800 meter hoge berg opgelopen, diverse strandwandelingen, snorkelen, iedere avond op stap en nog veel meer.
Vervolgens zijn ze samen teruggevlogen naar Nederland.

MARITZA HEEFT IN NEDERLAND ALLE TIJD DOORGEBRACHT MET HAAR FAMILIE.
ZE ZAT 2,5 WEEK IN EINDHOVEN BIJ HAAR OUDSTE DOCHTER ZAHAYRA EN 2,5 WEEK BIJ HAAR ZOON JAIRO EN JONGSTE DOCHTER ZAYENNE.
SAMEN MET ZAYENNE IS ZE NAAR DE RAI GEWEEST VOOR DE VOORSTELLING VAN APASSIONATA EN MET ZAHAYRA HEEFT ZE HET INTERNATIONAAL KERSTWINTERCIRCUS IN EINDHOVEN GEZIEN.
PAUL WAS BIJ ZIJN OUDERS EN IS BIJ VERJAARDAGEN VAN OOMS EN TANTES GEWEEST EN ER KWAMEN OOK DIVERSE FAMILIELEDEN OP VISITE.
OOK HAD HIJ EEN DARTAVOND MET ZIJN VROEGERE BUREN VAN HET POLDERPEIL.
MET ZIJN OUDE UVS VOETBALMAATJE BOB ZIJN ZE EEN HELE ZATERDAG OP PAD GEWEEST, EERST WAS ER DE WEDSTRIJD VAN UVS D1 WAAR BOB ZIJN JONGSTE ZOON KJELL KEEPT.
LATER OP DE DAG ZIJN ZE IN MAASSLUIS GEWEEST WAAR ZIJN OUDSTE ZOON TWAN MOEST AANTREDEN MET FEYENOORD ONDER 18 WAAR HIJ "TUSSEN DE PALEN STAAT".
OOK ZIJN ZE SAMEN NAAR DE KUIP GEWEEST VOOR DE BEKERWEDSTRIJD FEYENOORD-AZ.
PAUL IS EEN MIDDAG BIJ RIZAHIR IN DEN HAAG GEWEEST.
SAMEN MET ZIJN VADER ZIJN ZE WEZEN KIJKEN BIJ EEN COMPETITIEWEDSTRIJD VAN UVS 1.
MET MARITZA WEZEN ETEN BIJ ANUSMA EN CHARISSA IN NOOTDORP.
OOK SAMEN EEN FLINKE WANDELING GEMAAKT IN EEN VERS GEVALLEN PAK SNEEUW.
DIT WAREN OVERIGENS DE ENIGE 2 KEREN DAT WE MEKAAR GEZIEN HEBBEN.

Paul is ook ingeschakeld om de financiele administratie te gaan doen voor het nieuw op te zetten bedrijf "Eveline Cosmetics" in de Dominicaanse Republiek
De producten van Eveline worden geproduceerd in Polen.
Omdat hij "dichtbij" was is hij tijdens de 4 weken in Nederland 2 dagen in Polen geweest voor zakelijke besprekingen.

PER 4 JANUARI ZIJN WE SAMEN WEER NAAR DE DOM.REP.GEGAAN.

Wies, een volle nicht van Paul, is samen met haar dochter Isabella de laatste 2 weken van januari op vakantie geweest in het badplaatsje Cabarete.
We zijn met zijn vieren een dag wezen paardrijden en hebben 's avonds kreeft gegeten in ons favoriete restaurant.
Ook was Wies in deze periode jarig en dat hebben we gevierd op het strand van Cabarete met cocktails en een hapje eten.
Verder hebben we genoten van een avond in het uitgaansleven van Cabarete.

Tijdens de aardbeving op Haiti hebben we ook wat gevoeld.
Het duurde ongeveer 30 seconden
Paul stond in de keuken en voelde zich een soort duizelig worden.
Maritza zat achter de pc en zag de meubels licht schudden.
Paul had gelijk door dat het om een beving moest gaan omdat er wel vaker wat hele lichte schokjes gevoeld worden in het gebied waar we wonen.
Het hele gebeuren voelde "spannend" aan maar achteraf stelde het niet veel voor.
Er is totaal geen schade in huis en in de hele Dominicaanse Republiek is verder niks gebeurt.
Toen we naar het zwembad keken zagen we het water "klotsen en dansen", het leek een soort van bubbelbad.
Er zat dus wat lichte beweging in het appartement gebouw maar verder is er niks bijzonders gebeurt.
Het was wel spannend om mee te maken……zeker als je later op tv al die vreselijke beelden ziet.
Wonderlijk ook omdat de echte beving op honderden kilometers afstand heeft plaatsgevonden en wij daar ondanks de grote afstand toch iets van gevoeld hebben.

Maritza is inmiddels ook voor een andere ranch gaan werken.
Ze is bezig met de verkoop van paardrijexcursies in verschillende hotels.
Verder vervangt ze de eigenaresse van deze ranch bij afwezigheid voor wat betreft de diverse administratieve en financiele werkzaamheden.
Ook gaat ze mee als gids tijdens de excursies.
Als er nog tijd over is werkt ze ook nog als gids voor de ranch waar onze eigen paarden staan.

Het laatste zakelijke nieuws is dat Glen in combinatie met de Verenigde Naties en de Dominicaanse overheid hulp gaat bieden aan Haiti door het leveren van watermachines.
Air2Water is het bedrijf waar Glen voor werkt en de technologie van deze machines is erop gebaseerd om luchtvochtigheid om te zetten in drinkbaar water.
Afwachten maar weer hoeveel extra werk dit voor Paul gaat opleveren.

• 01 Februari 2010 - 15:03

Riavanderslot@hotmai:

Hallo Paul
    wat heb ik weer genoten van dit reisverhaal , de kriebels van de dominicaanse komen al weer boven .
    wij hebben ons zoon ook aan gestoken die gaat in mei voor 16 dagen naar hezelfde waar wij in sept naar toe gaan.
    was het maar zo ver
    Groetjes Johan en ria van der slot Noordwijkerhout

• 02 Februari 2010 - 12:31

Ottoline:

He hallo,

Ben wat later dan jullie van mij gewend zijn, ben vrijwilligster op de Basisschool in onze wijk, en had vanochtend mijn vrijwilligedag.

Wat een geweldig verhaal weer.
    Maar Paul....je weet toch ook dat de "Isabel de Torres"een kabe;lbaan heeft die vanaf het strand vertrekt en aan komt bij het "Kruis. wel zo makkelijk en minder vermoeiend, denk ik, alleen minder sportief dat wel.

Heerlijk hoor zo elke dag buiten leven , lijkt mij ook wel wat.

In Nederland is de sneeuwperiode even over, het is hier nat en kledderig, en de trottoirs zijn nu leve

• 02 Februari 2010 - 12:39

Ottoline:

De troittoirs zijn nu levensgevaarlijk als er sneeuw op ligt. Een uitglijder is nu zo gemaakt, met het gevolg dat je ...inderdaad kledder nat bent.

Heel veel succes met alles wat jullie ondernemen en het ga jullie goed.

Gelukkig hebben jullie geen nadelige gevolgen van de Aardbeving onder vonden.

Groet uit Alphen van ons.

• 08 Februari 2010 - 20:26

Tom&daan:

Het ziet er weer lekker uit. Viel niet mee he de sneeuw in Nederland!! Het vriest hier nog steeds...Jezus ik ben het nu echt zat. In mei lekker 2 weken naar Toscane en dan in juli bijna 4 weken naar thailand(das ook leuk)!
    Hoe gaat het verder daar?? Spreek je later weer.